[...] BMS. Według badań nawet 10% pacjentów zgłaszających się do lekarza w sprawie dolegliwości związanych z jamą ustną może cierpieć na podobne zaburzenia. Co może pomóc? Celem badania było ustalenie, czy suplementacja witaminą B i cynkiem lub miejscowe płukanie kapsaicyną (0.02%) może pomóc złagodzić poziom bólu/palenia BMS. 89 pacjentom podawano [...]
Wraz z nadejściem zimy wiele osób częściej zauważa problem z zatkanym nosem tuż po przebudzeniu. Jednak pogoda i jakość powietrza zmieniają się w ciągu roku, więc w przypadku osób wrażliwych problem nie musi dotyczyć tylko obecnej pory. Zatkany nos i przekrwienie błony śluzowej nosa występuje, gdy we wnętrzu nosa pojawia się stan zapalny i gdy [...]
Spekulacje na temat ochronnego działania witaminy D przeciwko koronawirusowi nieustannie toczą się wśród lekarzy i badaczy. Skoro witamina D wzmacnia naszą odporność i chroni przed wieloma infekcjami, dlaczego nie miałaby chronić nas przed Covid-19? Podsumowanie Badanie to dostarcza istotnych informacji związanych z zakażeniami koronawirusem i [...]
[...] te sugerują, że skład ciała matki może być związany z wartością odżywczą mleka kobiecego niezależnie od rodzaju diety. Suplementy diety raczej nie zmieniają składu mleka w badaniach obserwacyjnych, być może ze względu na kompensacyjne mechanizmy fizjologiczne, które zachowują stabilny skład makroskładników mleka w związku z modyfikacjami [...]
Istnieją przesłanki, że stężenie melatoniny ma związek z depresją. Melatonina w wielu badaniach miała wpływ na jakość snu, niemniej jej związek z leczeniem depresji jest niejasny. W badaniach dotyczących dobowych stężeń melatoniny wykazano, iż u pacjentów z depresją jej stężenia były niższe niż w grupie kontrolnej. Poziom melatoniny a depresja [...]
[...] ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. Oczywiście musielibyśmy spożywać tego kurczaka naprawdę [...]
[...] treningu siłowym? Aby odpowiedzieć na to pytanie naukowcy opracowali badanie, w którym wzięło udział 14 doświadczonych sportowców w wieku od 18 do 34 lat. Badanie Uczestnicy badania mieli rozpisany plan treningu siłowego angażującego całe ciało podczas jednej sesji (FBW - full body workout). Wykonali ten sam trening dwukrotnie - raz wzięli przed [...]
[...] dane dotyczące ponad 10 000 zdrowych mężczyzn, które zebrane zostały w latach 1996-2008. Grupa wiekowa badanych osób mieściła się w przedziale od 40 do 75 lat. Przedmiotem badania był pomiar talii uczestników obserwacji, co zostało odniesione do rodzaju preferowanej aktywności. Niestety wraz z wiekiem poziom masy mięśniowej się zmienia (ubywa [...]
[...] przed utratą, która nasila się wraz z wiekiem. Co więcej, jej działanie może być pomocne w celu utrzymania/poprawy jakości życia osób starszych. Potrzebne są jednak dalsze badania, które będą dłuższe i uwzględniać będą wyłącznie suplementację betainą. Źródło: Br J Nutr. 3 lipca 2020; 1-21. doi: 10.1017 / S0007114520002433. Online przed drukiem.
[...] się coraz więcej badań potwierdzających rolę siły umysłu w wynikach sportowych. Naukowcy przyglądają się różnym technikom wizualizacji oraz sportowcom odnoszącym sukcesy, a badania z zakresu psychologii sportu wskazują coraz większy wpływ wdzięczności na wyniki sportowe i zadowolenie ze swoich wyników. Podsumowanie Wdzięczność polega na [...]
[...] Podzielono ich na dwie grupy: jedna przeszła na odżywczą dietę śródziemnomorską, druga nie zmieniała sposobu odżywiania. Na początku i na końcu tego trzytygodniowego badania, uczestnicy byli analizowani przez specjalistów i oceniano, w jakim stopniu cierpią na depresję, lęki, jaki mają obecnie nastrój i poczucie własnej wartości. Sprawdź: [...]
Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] chcieli zbadać wpływ diety na inteligencję i obserwowali przez siedem lat grupę niedawno narodzonych dzieci (od urodzenia do siódmego roku ich życia). Przed rozpoczęciem badania wykonano specjalne testy IQ, żeby mieć jakiś punkt zaczepienia i móc w późniejszym czasie porównać wyniki. Badano wpływ różnych posiłków, zmieniano ich zestawienie, [...]
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]
Kreatyna i beta-alanina należą do najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Komentarz W tak krótkiej 6-sekundowej pracy ani kreatyna, ani beta-alanina nie pokażą swoich prawdziwych możliwości. Beta-alanina dałaby efekty przy dłuższej pracy i wielokrotnym powtarzaniu sekwencji (karnozyna buforuje środowisko, [...]
[...] były to ćwiczenia na ergometrze i trening siłowy. Grupa kontrolna korzystała z fizjoterapii. Sprawność fizyczną oceniano za pomocą spiroergometrii, czynności płuc i badania siły mięśni. Skutki uboczne związane z leczeniem oceniano na podstawie codziennych wywiadów, jakość życia i zmęczenie za pomocą specjalnych kwestionariuszy. Wyniki [...]
[...] w ilości 3 do 6 filiżanek dziennie. Dla wielu osób i lekarzy jest to zaskakujące, gdyż jeszcze do 2016 roku była uznawana w piramidzie żywienia za używkę, jednak liczne badania wskazują, że kawa ma właściwości prozdrowotne. Bogactwo związków lotnych, polifenoli, flawonoidów, antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, czy też kofeiny i [...]
Wykorzystanie odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]